ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ“ У НАШИМ ВРТИЋИМА

Наша установа се и ове године прикључила обележавању манифестације „Дани европске баштине“,која већ више од две деценије промовише и негује заједничко културно наслеђе европских народа и доприноси њиховом зближавању.

 Овогодишња тема манифестације, „ Живо наслеђе“, била је инспирација за активности организоване у свим вртићима наше установе уз учешће деце и запослених у сарадњи са породицом и локалном заједницом, кроз које се трудимо да укажемо деци на значај познавања и очувања културног, историјског и природног наслеђа наше земље, као и наслеђа осталих народа са евопских простора.

У вртићу „Искрица“  упознали смо се са традиционалним играма наших бака и дека тако што смо их усвајали и играли на нивоу целог вртића. Родитељи су се укључивали кроз креирање интерактивних постера лепих речи и израдом продуката за јесењу изложбу заједно са својом децом.

Деца средње вртићке групе  вртића Чигра су посетила сајџију и обућара који се налазе у близини вртића. Код сајџије смо сазнали које све врстове сатова постоје, како се зове сат који нас ујутру буди и чули смо како звони.  Код обућара смо видели које све машине обућар користи како би нам поправио ципеле и како оне раде.

У вртићу „ Бајка“ девојчица Софија из предшколске групе и њена мама Сара биле су  гошће – приповедачи и том приликом су нам представиле књигу „Скази“ Александра Сергејевића Пушкина. Деца су уживала у причи и дивној интерпретацији девојчице Софије и њене маме Саре. Ова дивна прича уједно је била и део учешћа родитеља у пројекту „Расло једном једно дрво“.

Деца и васпитачи вртића „Бисер“ имали су прилику да угосте извођаче Уметничког Центра „Талија“. Гости су извели традиционалне игре из Србије и Војводине.