ВРТИЋ „СРЕЋКО“ – ПРИЧА О ИНСЕКТИМА СА ПРОФЕСОРОМ БИОЛОГИЈЕ

У средњој групи вртића „Срећко“, деца и васпитачице Јелена Вујанић и Драгана Игњатовић су заједно покренули пројекат „Инсекти“:

Након много питања која смо имали, решили смо да се обратимо некоме ко пуно зна о инсектима и може да нам да одговоре. Заједно смо осмилили позивницу коју смо упутили професору Пољопривредног факултета у Београду, др Ђорђу Моравчевићу. Професор се позиву одазвао, а ми смо се потрудили да госту буде пријатно, па смо припремили добродошлицу и легитимације које смо користили током трајања посете.

Сви смо се радовали доласку професора и очекивали га са великим узбуђењем. Један дечак је самоиницијативно дан раније нацртао цртеж и уручио га професору за добродошлицу.

Професор Ђорђе је кроз презентацију представио инсекте. На сликовит начин нас упознао са одликама, специфичностима и животом инсеката. Указао је на специфичности различитих врста инсеката, али и на оно што је за све инсекте заједничко, а ми смо били слободни да одговоримо на питања или да их поставмо. Показао нам је инсектаријум на којем смо могли изблиза да погледамо инсекте: лептир, скакавац, бубамара, мува, пчела, смрдибуба,  .

По завршетку гостовања, пре него што смо професору уручили захвалницу, предложили смо да се поздравимо загрљајем, формирајући „мравињак“.

Један дечак је поменуо да је био тужан када је професор отишао, док је девојчица током викенда детаљније истраживала инсекте.

За све нас је ова сарадња оставила снажан и леп утисак. Са професором планирамо да наставимо сарадњу.