ВРТИЋ „ИСТОК“ – ПРОЈЕКАТ „КАКО СЕ БРИНУТИ О КУЋНИМ ЉУБИМЦИМА?“

У старијој групи вртића „Исток“ у току новембра започео је са реализацијом  пројекат под називом „Како се бринути о кућним љубимцима“. У пројекту су учествовала деца, родитељи и васпитачи Слободанка Богдановић, Марија Алексијевић и Марија Влаховић.

Правећи породични зид у соби деца су доносила и качила фотографије својих породица. Коментаришући фотографије које су донела, деца су у чланове својих породица убрајала и кућне љубимце.

Након тога девојчице Е.Л. и Н.Л. су нам испричале своје искуство са кућним љубимцима које су некада имале. Код деце је та прича изазвала велико интересовање, чудили су се како су се њихове другарице понашале према својим кућним љубимцима.  Ова прича, аутентичне животне ситуације су децу навеле да размишљамо сви и да се преиспитујемо како треба стварно да се понашамо са кућним љубимцима.

У сарадњи са родитељима деца су доносила слике својих кућних љубимаца, и препричавали су нам искуство са њима.

У наредном периоду деца користе  различита средства да изразе свој доживљај и сазнања о љубимцима  – цртање својих љубимаца, прављење љубимаца од пластелина, прављење акваријума, кавеза за папагаје,  доношење различитих енциклопедија о љубимцима уз помоћ којих су истраживали.  Такође су деца дошла на идеју да направе „Ветеринарску амбуланту“ за коју су и писали списак потребних ствари, а онда уз помоћ родитеља и васпитача набавили све потребне ствари како би обогатили просторну целину.

Даљим истраживањем теме, деца долазе до сазнања да у близини нашег вртића постоји „PET SHOP“ који би могли да посетимо. Уз помоћ родитеља и васпитача реализује се план посете “ PET SHOP-a“. То је било једно лепо искуство за децу из којих су научили како љубимци живе, како и чиме се хране, како се брине о њима. На поклон вртић „Исток“ добија једну златну рибицу о којој ће се деца бринути.

Пројекат се завршио маскембалом крајем децембра месеца, а деца су желела да се маскирају у животиње. Кроз овај пројекат деца су научила да није само важно имати љубимца, већ како треба да се бринемо о њима.