„ЧИГРА“ – МОЈЕ ТЕЛО

У току месеца марта у предшколској групи вртића „Чигра“, коју воде васпитачи Јасна Павловић и Љубица Ракић, обрађивали смо тему „Моје тело“.
Инспирацију за ову тему покренула су деца „испровоцирана“ маглом – загађењем у нашем граду. Ослушкујући њихове коментаре и размишљања, одлучили смо да заједно проучимо „пут“ проласка ваздуха кроз наше тело и његов значај за наш организам.
У васпитни рад су се укљичивали и родитељи наше групе који су доносили енциклопедије и апликације плућа. Помоћу њих су деца брже и лакше могла да науче дисајне путеве и органе.
Велику помоћ и подршку у нашем проучавању пружиле су нам и наше маме, Милица Брковић и Гордана Марковић Петровић. Оне су нам биле гости у вртићу.
Мама Милица нас је научила, уз помоћ едукативних постера, које све болести плућа и дисајних путева постоје и на који начин можемо да се заштитимо и спречимо неке од њих.
Мама Гордана нас је научила уз помоћ модела како изгледа дигестивни тракт, из чега се састоји и зашто је он битан за нас и наше тело.
Заједно са децом започели смо прављење нашег модела „Овако изгледа моје тело“ који допуњујемо са органима које обрадимо, а планирамо и да направимо нашу књигу.
Обзиром на новонастале околности послали смо родитељима предлоге и помоћ како да наставе даље проучавање, а настале продукте рада деце и родитеља ћемо заједники представљати када се поново видимо.