„ДРАГАН ЛАКОВИЋ“ – ГОВОРНА ВЕЖБАОНИЦА

ГОВОРНА РАДИОНИЦА И ВЕЖБАОНИЦА ЗА РОДИТЕЉЕ И ДЕЦУ
у јаслицама „Драган Лаковић“

У старијој јасленој групи, коју воде медицинске сестре васпитачи Жељана Стевановић, Душанка Младеновић и Драгана Јовановић, 30.10.2019., реализована је говорна радионица и вежбаоница за родитеље и децу „Игралица причалица“.
Радионица је имала за циљ да упути родитеље у значај добро развијених мишића који учествују у говору (усне, језик, образи, вилица) важних за правилну артикулацију гласова, као и да кроз заједничку игру родитеља и детета деца науче шта све ти мишићи могу.
У оквиру вежби оралне праксије реализовано је неколико говорна игра, између осталог, „Госпођа језик“ и „Ишли смо у лов на лавове“ којима се јача језик као говорни мишић постављањем језика у различите положаје, правилна артикулација гласова и координација покрета уз адекватну моторну и говорну реакцију детета на задате речи и налоге.
Посебну радост за децу имала је игра одувавања папирића са стола уз помоћ сламчица кроз коју су деца играјући се вежбала говорни апарати учећи да правилно усмеравају ваздушну струју надувавањем и испумпавањем образа.
У заједничкој активности родитеља, деце и васпитача, родитељи су имали прилику да науче како могу подстицати говор, правилну артикулацију гласова и богатити речник код свог детета кроз игру, изнад свега деци је пружено једно занимљиво и несвакидашње искуство заједничке игре одраслих и деце.
Радионица и вежбаоница реализована је на основу сазнања стечених на семинару и због своје вредности забележена је и као видео запис како би се у процесу континуираног вежбања говорног апарата наново емитовала деци у „Забавном собичку“ јаслица, за потребе активности у другим групама, али и за размену примера добре праксе међу запосленима.
Радионица и вежбаоница део је пројекта групе „Моје тело и ја“.