„СРНА“ – „ТРАГОМ ПРОШЛОСТИ“

„ТРАГОМ ПРОШЛОСТИ“ – „ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2019.“
Сарадња са породицом

Током обележавања међународне манифестације „Дани европске баштине 2019.“, а у сарадњи са родитељима, у предшколској групи смо у периоду од 23.9. до 27.9.2019. организовали активности под називом „Трагом прошлости“. Деца су имала задатак да заједно са родитељима одаберу старе предмете и фотографије из своје породице, да их донесу у вртић и да, потом, својим вршњацима испричају „причу“ о сваком донетом предмету. Приче су деца осмишљавала заједно са родитељима.
Кроз ову активност, имали смо прилику да се упознамо са традиционалним предметима и начинима њихове употребе, као и са некадашњим начином живота људи у Србији. Такође, деца су на овај начин боље упознала своју породицу и њену историју и дошла до закључка да је свака породица посебна на свој начин.
Активност је завршена израдом књиге у којој су сакупљене фотографије деце приликом истраживања различитих предмета и приче о сваком предмету појединачно, као и књиге која је састављена од дечјих цртежа њима најзанимљивијих предмета.
За потребе активности, од донетих предмета смо заједнички формирали „етно-кутак“ у коме су се деца свакодневно радо играла.