XII ШАХОВСКИ ТУРНИР ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ „11. АПРИЛ“

У циљу развијања и неговања дечјег интересовања за друштвене игре и развијања партнерских односа деце предшколског узраста, Предшколска установа ,,11. април“ организовала је 12. Шаховски турнир.
Шаховски турнир је одржан 10.05.2018. год. у вртићу „Сунце“ са почетком у 17 часова. Учествовало је укупно 35 екипа. 31 екипа из новобеоградских вртића, једна из ПУ Лазаревац, две екипе из вртића ПУ Земуна и једна екипа из приватног вртића „Добрица и Мудрица“.


Химном „Шах је права чаролија“, коју је отпевао хор ПУ „11. април“, свечано је отворен Шаховски турнир. Директорка ПУ „11.април“, госпођа Мирјана Секулић, говором добродошлице поздравила је децу, родитеље и запослене у организацији Турнира. Мирјана Секулућ је заједно са васпитачима вртића „Звончићи“, развила идеју играња шаха на предшколском узрасту у вртићима. Познавајући способности и вештине деце, заинтересовале су их за једну од најкомплекснијих логичких игара. Деца су врло брзо и са озбиљношћу савладала правила игре, изградила достојанство у побеђивању и прихватању пораза. Тако се идеја играња шаха у вртићу ширила, све више васпитача се укључивало у неговање играња шаха и спонтано се јавила идеја о међувртићком такмичењу шахиста.

Да би Шаховски турнир протекао у најбољем реду, побринули су се наши пријатељи и дугогодишњи сарадници, судије Шаховског савеза Србије. Шахистима предшколцима, родитељима, васпитачима обратио се међународни судија Шаховског савеза Србије, господин Небојша Баралић, који традиционално, са судијама Шаховског савеза Србије пружа несебичну подршку младим шахистима и организацији Турнира.
Прво место освојила су деца из вртића „Врабац“ – Стефан Ивановић и Данило Дробњаковић
Друго место деца из вртића „Тесла, наука за живот“ – Петар Михић и Лука Пивалица
Треће место деца из вртића „Драган Лаковић“ – Никола Гаврановић и Арсен Тирић.
Деца која су освојила прва три места, учествоваће на шестом Фестивалу „Нове наде шаха“ у Дому војске Србије.