„Драган Лаковић“ – традиционалне игре

У вртићу „Драган Лаковић“ 19.04.2018. организована је заједничка активност родитеља, деце и васпитача са циљем да се деца упознају са традиционалним играма. Одрасли су се играјући се са децом наново вратиле у детињство, а деца су открила колико су традиционалне игре забавне и маштовите.
Играма „Ћораве баке“, „Арјачкиње барјачкиње“, „Шуге“, “Коларићу панићу” подстиче се општа моторика детета, просторна орјентација и ангажују чула. “Иде маца око тебе, пази да те не огребе, чувај ми јој реп, немој бити слеп, ако будеш слеп, отпашће ти реп”, је добро позната песмица која прати истоимену игру. Музичка игра „Скаче врабац у колу“ подстиче добро расположење и позитивне емоције, а учећи ритмичке песмице и играјући музичке игре деца комбинују музику и ритам и деле речи на слогове што ће им касније бити од велике помоћи када буду учила да читају.
Лопта је играчка за сва времена, а играјући се и са бакама и декама деца су се упознала и са игром, „Крпигуз“ у којој се користи тзв. крпењача, врста платнене лопте. Мноштво комбинација и варијација у игри понудиле су игре ластишом, вијачом и кликерима.
Играјући се заједно са одраслима деца уче правила групних игара, побољшавају односе са вршњацима и, надасве, заједничке игре вишеструко подстичу дечји развој.