ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

Овогодишња манифестација „Дани европске баштине“ са темом “Индустријско наслеђе – заштита и ревитализација“,  прилика је да се подсетимо иновација, научних достигнућа, као и визионара, проналазача и стваралаца који су допринели индустријском, научном, културном и сваком другом напретку наше земље и читавог човечанства. Циљ Манифестације је неговање разноликости наслеђа и богатства културе, традиције и обичаја као заједничке баштине европских народа.

Предшколска установа „11. април“ у периоду од 23.09. до 27.09.2013., кроз заједничку тему „Од игре до открића“, обележиће ову Манифестацију негујући радозналост, истаживачки дух и креативност, као основу за напредак, будући развој и активан и одговоран однос деце и одраслих према себи и окружењу.

23.09.2013. у вртићу „Срна“ реализована је активност под називом „Откривам кроз уметност“ –  ликовни полигон – истраживачке ликовне игре и иновативне  ликовне технике, у којима деца решавају једноставне и забавне ликовне задатке.  Овим активностима уводимо децу у свет ликовног изражавања, подстичемо њихову креативност,  упознајемо са различитим ликовним техникама и  припремамо  их за  сложеније ликовне садржаје.

У оквиру обележавања манифестације „Дани европске баштине“, предшколци вртића „Маслачак“ посетили су Музеј ваздухопловства. Деца су разгледала старе авионе и слушала приче о првим авионима и летењу.

Предшколци вртића „Бајка“,у оквируобележавања манифестације „Дани европске баштине“,посетили су Музеј аутомобила. Деца су разгледајући многобројне експонате, од првих аутомобила на парни погон до тркачких, учила о историји аутомобилизма и саобраћаја. Највише радозналости је пробудило возило „амфибија“, које може да се креће по копну и води.

У четвртак, 26.09.2013. у вртићу „Бајка“, у оквиру обележавања манифестације „Дани европске баштине“ реализована је активност под називом „С колена на колено“, на којој су деца учила о научном наслеђу са наших простора, великим именима науке и проналазаштва код Срба кроз причу, слику, и истраживачку игру. Малишани су прво пажљиво слушали о животу и проналасцима Николе Тесле, а затим су, кроз практичну примену и игру, покушали да понове неке од његових експеримената са електрицитетом. Сви су заједно закључили да научни експеримент и игра имају доста сличности.

У петак, 27.09.2013. у вртићу „Исток“, у оквиру обележавања манифестације „Дани европске баштине“ реализована је активност под називом „Ризница дечје радозналости“, на којој су деца учила о историји керамике и предметима који могу да се направе од глине, а потом су и сами имали прилику да направе своје мало уметничко дело. Оваквим активностима негују се радозналост, истраживачки дух и креативност као основа за напредак, будући развој и одговоран и активан однос деце и одраслих према себи и окружењу.

У оквиру обележавања манифестације „Дани европске баштине“, предшколци вртића „Шврћа“ посетили су Народни музеј и актуелну изложбу „Јован Бјелић – из ризнице Народног музеја“.  Деца су, уз пратњу кустоса, учила о ликовним техникама и повезаности осећања сликара и боје коју користи за сликање на платну. Малишанима су се највише допали портрети две девојчице, њиховог узраста, које држе играчке карактеристичне за то време.