„ЉУБАВ, ВЕРА, НАДА“ АПРИЛСКИ ДАНИ НОВОБЕОГРАДСКИХ ПРЕДШКОЛАЦА

У оквиру обележавања априлских дана Предшколске установе „11. април“, организују се активности, којима се презентује дечје стваралаштво, васпитно образовни рад, добра сарадња са родитељима и локалном заједницом. Активности се реализују у циљу неговања и јачања сарадње између образовних институција, као и професионалног развоја и размене искуства и подршке дечјем развоју и напредовању.

3.4.2013.године, у вртићу „Срна“, организовано је дружење предшколаца и васпитача и ученика четвртог разреда Основне школе „20. октобар“ са учитељицом. Кроз заједничку активност „Математички полигон“, предшколци су утврдили почетне математичке појмове са својим другарима из школе, који су се подсетили лепих дана проведених у вртићу. Радост  дружења, поделили су кроз игру круга пријатеља, линија и облика које су представљали својим телима, покретима, формацијама и ликовним садржајима.

У оквиру Априлских дана новобеоградских предшколаца малишани средње групе вртића „Наша радост“ играли су се сенкама, са ученицима ОШ „Душко Радовић“.

Луткарска представа „Светлост“ чији су главни актери фењер, батеријска лампа, сијалица, свећа. Радња се дешава на једном мрачном и прашњавом тавану, где различити извори светлости воде дијалог о томе који је од њих најважнији извор светлости. Одгонетали смо загонетке и питалице које се односе на дан ноћ, сунце, сијалицу, звезде, месец, сенке, играли се сенкама. Игру су започела деца из вртића, иза паравана сенком тела показују одређену радњу (копање, купање, чешљање, везивање пертли), док је задатак школској деци да сенком свог тела или руком покажу почетно слово свог имена, остала деца погађају.

У заједничкој игри школске и предшколске деце кроз причу о лабудовима, која је настала као продукт рада средње групе, деца су уз помоћ руку правила сенке различитих животиња и тиме пратила ток приче (лабудови, птице, мачке, пас, шума…).

У оквиру „Априлских дана“ у вртићу „Бисер“ приказане су представе „Сан летње ноћи“, „Игра лутака“ и „Свемир љубави“ које су биле приказане на манифестацији „Осмо Луткалиште – Велико двориште“. Представе су пратили деца, родитељи и гости из вртића „Бамби“, „Љубичица“, „Балончићи“ и гости из ОШ „20. октобар“.

„Нека нам у животу звезде водиље буду увек љубав, вера, нада“ порука је деце и васпитача вртића “Зека“ са јучерашњег дружења поводом обележавања Aприлских дана новобеоградских предшколаца.
Деца су приказала своје драмско стваралаштво другарима из других вртића и оближњих основних школа. Представу „Компјутерски хит“, као и представу „Пролећна прича“ коју су извели малишани из вртића „Чуперак“ са одушевљењем је гледало седамдесетак малишана у друштву педесетак родитеља. Представу су гледала и деца Основне школе „Лаза Костић“, као и деца Основне школе „Јован Дучић“ са директором.
На поклон, уз речи велико хвала, деца вртића „Зека“ су малим глумцима даровали слику и честитку.
Тако су нам, по ко зна који пут, најмлађи нараштаји поручили да треба да их волимо, верујемо у њих и полажемо наду.

У оквиру Априлских дана новобеоградских предшколаца, предшколци вртића „Врабац“ приказали су својим другарима из вртића представу „Чардак ни на небу, ни на земљи“ која је била приказана на манифестацији „Луткалиште – Велико двориште“.

Предшколци вртића „Изворчић“ извели су у свом вртићу представу „Потрага за изгубљеним благом“ другарима и родитељима вртића „Маслачак“, „Маја“, „Сунцокрет“ и „Срећко“ као и другарима из ОШ „Марко Орешковић“ и гостима из оближњих зграда.

У вртићу „Пчелица“, предшколци су извели представу „Дечак и дрво“ многобројним другарима и родитељима.

У оквиру „Априлских дана новобеоградских предшколаца“ у вртићу „Сунце“ одржана је централна активност под називом „Игре за сва времена“. Вртић је овом приликом, претворен у традиционалну играоницу у којој су учествовали деца, родитељи, васпитачи и ученици 4. разреда ОШ „Бранко Радичевић“. У свим просторима – дечјим собама, холовима и централном холу организован је простор за неку од традиционалних игара. Деца и родитељи су имали могућност да одиграју сваку од понуђених игара – „Тапке“, „Трокиш“, „Олимпијада“ ( ластиш), „Школице“, „Збирни скок у даљ“, „Брзи шешир“, „Крајцарице“, „Петлић“, „На један, два, три“, „Брвно“, „Преношење јаја“, „Ласте пролас’те“, „Жабац краставац“, „Папир, камен, маказе“ и др.

Поводом „Априлских дана“, малишани вртића „Маја“ и „Бајка“ истраживали су низом активности наш град Београд. Правили су макете Калемегдана од рециклираног материјала, београдских паркова, својих блокова. Бојили су зграде града из маште, и украшавали своју зграду. Београд је град са две реке па су малишани истраживали Дунав и Саву, бојили рибице и правили бродове, а претходно правили експерименте са водом и причали о чистим рекама.

„Априлски дани новобеоградских предшколаца“ обележени су спортским и традиционалним играма и у вртићу „Исток“ у којима су учествовала деца јасленог и вртићког узраста. Групе су се представиле традиционалним играма, а неке од њих су биле: „Пауне мој“, „Иде маца око тебе“, „Около салата“, „Шетало, петало“, „Ивин воз“, „Повлачење конопца“ и др.