„СВЕ ШТО РАСТЕ ОКО МЕНЕ, НЕКА С ПЕСМОМ У СВЕТ КРЕНЕ“

У свим вртићима Предшколске установе „11. Април“ , 31.05.2012.год. са почетком у 17часова, одржан је Пролећни карневал под слоганом „Све што расте око мене,нека с песмом у свет крене“.

      Пролећни карневал традиционално се реализује у оквиру пројекта „Родно дрво“. Циљ овог пројекта је да од најранијег узраста развијамо свест код деце о значају очувања животне средине и утичемо на подизање еколошке одговорности у окружењу. Кроз игру и песму код деце развијамо свест о себи као делу природе и окружења, промовишемо вредности другарства и заједништва.

Ове године, деца су на Пролећном карневалу своје активности посветила ретким птицама које живе у нашем граду, дрвећу и цвећу које расте у нашим парковима и животињским врстама са којима делимо планету. У склопу припреме за Карневал, у свим новобеоградским вртићима реализоване су креативне радионице са децом, родитељима и васпитачима на којима су се  осмишљавали и креативно припремали костими за наступ и  еколошке поруке које су деца делила посетиоцима на Карневалу.Радионице су садржавале говорно-језичке, музичко-ритмичке, плесне  и ликовне активности- од којих су настајале приче на тему дрвећа, цвећа и птица- илустрације насталих прича, заједнички радови,костими, елементи костима за карневал, музички инструменти, инструменти инспирисани деловима дрвета или музички инструменти од дрвета, цветни шешири… и заједничко осмишљавање кореографије у којој учествују деца и родитељи.

 

КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ ДЕЦЕ, РОДИТЕЉА И ВАСПИТАЧА

 У сарадњи са родитељима сакупљале су се слике и текстови о угроженим и ретким врстама птица у нашем окружењу. Кроз акивности деца се упознају са овим птицама, њиховим одликама, стаништима, начином исхране, условима опстанка и сл. Изложбе фотографија угрожених врста птица и дечјих ликовних радова инспирисаних овим фотографијама изложене су у холовима вртића. Израда костима и припрема музичко-покретне игре за карневал инспирисане кретањем, оглашавањем и међусобним односима животиња у природи у којој учествују деца и родитељи.

Осмишљавала се музичко-покретна игра уз коришћење инструмената насталих на радионици у којој учествују деца и родитељи.

Раздрагана деца су са родитељима,  васпитачима и свим посетиоцима Карневала поделила радост живота на планети, и  радост буђења природе у пролеће…и послала поруку свима да такву природу треба да негујемо и чувамо, волимо и поштујемо.

 

КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ ДЕЦЕ, РОДИТЕЉА И ВАСПИТАЧА