ИГРА У ИГРУ, ПОКРЕТ У ЗВУК, ОСМЕХ И БАЛЕТ, ВРТЕ СЕ У КРУГ

Кад радост пожелиш са другим да делиш, кад осмех ти треба, велик до неба, ти дођи у вртић у своме граду, на Новом Београду…

Луткалиште 2012

Кад радост пожелиш са другим да делиш,

Кад осмех ти треба, велик до неба,

Ти дођи у вртић у своме граду, на Новом Београду…

 

Тактовима химне Предшколске установе „11. април“,  новобеоградски малишани, чланови Хора, поздравили су око 300 малишана учесника VII Луткалишта, њихове родитеље, васпитаче, учеснике и госте из других предшколских установа и бројне посетиоце, наше суграђане.

Задовољство да отвори VII „Луткалиште Велико двориште“, припало је глумцу Срђану Милетићу. Посебну драж отварању, дали су малишани из вртића „Лептирић“ балетом „Аска и вук“

На даскама Малог позоришта „Душко Радовић“, у светској недељи позоришта,  кроз игру, песму, глуму и покрет представили су се малишани,  „прави глумци“ из наше предшколске установе као и драги гости из предшколских установа Београда: „Јелица Обрадовић“ из Младеновца, “Раковица“,“Бошко Буха“, Палилула и „Чика Јова Змај“ са Вождовца.

Деци учесницима додељене су плакете – захвалнице као и пригодни поклони којим су их даровале „Виле Враголанке“.

Први су се представили малишани вртића „Звончићи“, који су показали како деца  спашавају планету од загађења и отпада,  у представи „Нојева Барка“.

Деца учесници из вртића „Срна“, у представи  „Кад роде одлете из моде“, приказали су нам да је некада била мода да децу доносе роде, а сада је мода да их рађају маме.

Велика је срећа имати друга и бити друг, а како је једно себично прасе научило шта другарство значи,  погледали смо  у представи „Наша лична три прасета“,  деце и родитеља из вртића „Чуперак“.

Како деца  спашавају дворишта затрпана отпадом  показали су нам малишани вртића „Славуј“,  кроз представу „Један новобеоградски парк“.

Мали глумци из вртића Исток представили су драматизацију приче  „Пошла кока на пазар“.

А како треба да се понаша једна принцеза, показали су нам малишани из вртића „Лане“ у представи „Мала принцеза“

Како изгледа један сасвим обичан дан у  породици, верно су нам представила деца из вртића „Изворчић“, у истоименој представи.

Деца из вртића „Маја“ потрудила су се да нас на крилима представе „Мудри капетан Џон“ одведу у једну необичну авантуру.

О необичним авантурама једног зеленог зечића сазнали смо из представе „Зелени зечић“ од другара из вртића „Славуј“.

Кроз још једну необичну авантуру водила су нас деца глумци из вртића „Чуперак“  са представом „Капетан Џон Пиплфокс“.

Представом „Заборавно маче“ представила су нам се деца из вртића „Бисер“.

Још једна прича о мачету, овог пута непослушном, стигла нам је из вртића „Пчелица“

Зашто је лептир тужан, открили су нам малишани из вртића „Сунцокрет“.

Необичну причу о две Аске и два вука, у истоименој представи, дочарали су нам кроз покрет мали глумци из вртића “Бајка“.

Гости, малишани из Младеновца, Предшколске установе „Јелица Обрадовић“, из вртића „Сунце“ показали су  нам да је баш лепо бити фин у истоименој представи.

Представа „У земљи снега и леда“ из вртића „Сретен Младеновић“  Предшколске установе „Раковица“, показала нам је да је чак и на Јужном полу животна средина загађена.

А да другарство не постоји само међу децом и животињама, него веровали или не и међу бојама, уверила су  нас деца из вртића „Душко Радовић“ Предшколске установе „Раковица“ кроз представу „Дуга“.

Деца вртића „Мали Принц“ Предшколске установе „Бошко Буха“, Палилула,  са представом „Бела“  уверила су нас да се доживљај може приказати само покретом.

Причу о изгубљеној лутки, испричали су нам малишани из вртића „Мила Јевтовић“ Предшколске установе „Чика Јова Змај“, Вождовац.

Иновација драмских, музичких и говорних садржаја, драматизација бајки и прича,  експресија доживљаја музике кроз покрет, неговање креативног и слободног изражавања деце, део су садржаја које су мали уметници приказали другој деци, родитељима и гостима.

Радост стварања у вртићима на креативним радионицама деце, васпитача и родитеља, прерасла је у радост представљања и даровања, радост доживљаја и размене креативног израза у интеракцији са публиком.