Сви крећемо у вртић

Сви крећемо у вртић

Адаптација

 

            Почела је нова школска година. Тај период означава многе промене у функционисању породице. Ваше дете је кренуло у вртић, али и Ви пролазите кроз фазе привикавања на нове услове живота.

Прилагођавање новим условима живота изазива низ психофизичких реакција код детета (и одраслих) које називамо адаптацијом. У случају вртића ти нови услови су – одвајање деце и родитеља, нове одрасле особе, нова деца, нови простор, нова храна, нови ритам дана…

 

Дете у адаптацији


Како ће дете реаговати на полазак у вртић зависи од много фактора. Осетљивост детета на одвајање од родитеља највећа је на узрасту до три године. Нормално је да дете то доживљава као непријатност и напуштање и да бурно реагује. Свако дете се различито адаптира на вртић. Период прилагођаавања може трајати и више недеља, па и месеци. Тада су нормалне промене расположења, апетита, сна и здравственог стања.

 


Улога родитеља у периоду адаптације

 

Веома је важна улога родитеља у периоду привикавања детета на вртић. Сваку Вашу несигурност, страх и неповерење, дете врло добро примећује и додатно га узнемиравају. Ситуација одвајања од детета узнемирава и родитеље (страх, неповерење, узнемиреност), и њихово понашање може утицати на ток адаптације детета. Будите благи, смирени, не одуговлачите тренутак одвајања, не дајте лажна обећања!

Да бисте ова нормална осећања ублажили, потребно је да се упознате са животом и радом вртића. У сарадњи са васпитним особљем обавестите се о специфичностима рада, простору, особљу, распореду дневних активности, исхрани, садржајима васпитно-образовног рада и неге… Питајте све што вас интересује. То ће ублажити вашу стрепњу.

Са васпитачима се договарајте о времену доласка и дужини боравка детета првих неколико дана. Свакодневна размена информација о понашању детета у вртићу и код куће (промене апетита, сна, понашања) помоћи ће и Вама и васпитачима у лакшој адаптацији детета и разумевању његовог понашања. У овом периоду је веома важан редован долазак у вртић. Детету ће на тај начин постати јасно да је вртић постао део живота, а не само повремени излет. Уколико поштујете распоред и организацију живота у вртићу, помоћићете детету да га брже упозна и прихвати.

За све Ваше недоумице ту су васпитачи, педагози и психолози вртића..

 

Хвала на поверењу!