„СРНА“ – ПИРАМИДА ИСХРАНЕ

„Пирамида исхране“

-предшколска група, „Срна“

Инспирисани тренутном месечном темом „Моје тело“, предшколска група 4 из вртића „Срна“  се у току месеца фебруара упустила и у проучавање здраве и нездраве хране. Деца су се кроз разговор, рецитације, приче, слике,  шеме, енциклопедије упознала са утицајем добре и лоше хране на наш организам. Били су веома мотивисани за међусобну размену мишљења, искуства и сазнања о правилној/ неправилној исхрани, као и о њеним последицама по наше зубе, стомак, кости и др. Деци су откривене и занимљивости о неким намирницама као нпр. да је парадајз воће, а лубеница поврће.
            Деца су упозната са функцијом, садржајем и сврхом пирамиде исхране, те су изразили жељу да је заједничким снагама направе. Уследило је цртање, бојење и исецање различитих намирница маказама. На већ припремљену конструкцију пирамиде, деца су качила и разврставала намирнице по категоријама (воће, поврће, слаткиши, млечни производи итд.). Када су завршили своју пирамиду, самоиницијативно су је анализирали, међусобно коментарисали и показивали ко шта воли да једе, шта није препоручљиво прекомерно конзумирати и др.
            Сврха овакве активности је пре свега развој позитивног односа према себи и свом телу, подстицање бриге о себи и другима, развијање одговорности, као и самодисциплине. Поред тога, код деце се значајно развија и ситна моторика, прецизност, координација око-рука, као и богаћење дечјег речника.