ВРТИЋ „МАЈА“ – Пројекат „Ракета“

Пројекат под називом „Ракета“ започео је са реализацијом почетком месеца новембра. У пројекту су учествовала деца и родитељи млађе групе 3 „Медењаци“ и васпитачи Кристина Ђусић и Ирена Фарага Бачић.

Пратећи децу која су данима долазећи у вртић говорила о цртаном филму у коме главни јунак својом ракетом лети у свемир одлучили смо да деци унесемо провокацију.

У сарадњи са родитељима деца су донесила своје фотографије…А онда једног јутра испред собе на улазу, стајала је велика, права ракета. И то не било каква ракета – кроз „прозоре“ ракете смешкали су се дечији ликови са њихових фотографија.

Уследио је низ различитих активности од којих су деца на самом почетку самоиницијативно кроз међусобну интеракцију у просторној целини са конструкторима проводила време „правећи“ велику ракету којом ће полетети у свемир. Атмосфера у групи је из дана у дан била све позитивнија и деца су у потпуности ушла у улогу инжењера.

Правили су са родитељима своје ракете након чега је у дворишту врића организована заједничка игра „Чија је ракета бржа“.

Пројекат смо проширили у складу са њиховим интересовањима и узрастом, због чега смо заједно започели „истраживање свемира“ правећи планете и нашег малог свемирка коме су певали и свирали „свемирску музику“. Посебно им се допало да у просторне целине за светлости и сенке „осмишљавају“ свој свемир.

На самом крају пројекта направили смо велику ракету, поздрављамо другаре из других група и одлазимоооо на пут у свемир…