„СРНА“ – „Escape room“

„Escape room” 

-старија група-

Са децом старије вртићке групе реализована је активност „Escape room” у циљу развоја логичко-математичког и критичког мишљења и упознавања деце са радом у тимовима (организација посла у оквиру тима, сарадња, стрпљење…).

Активност је организована тако да су деца прво подељена у тимове коришћењем бројалице, а затим су им објашњена правила игре. Игра се састојала из три задатка на радним листићима, два задатка са слагалицом и задатка у коме је требало сложити три фигуре помоћу танграма. Ради веће мотивације деце за учешће, на екрану телевизора био је приказан анимирани тајмер, те су деца у сваком тренутку током активности могла да виде колико им је времена остало.

Задаци су креирани на основу праћења дечјег развоја и напредовања, а након активности решавања сличних задатака на нивоу целе групе која је била организована у понедељак, 15.3.2021. Задаци су били формирани од лакших ка тежим и тим редоследом су их деца и добијала.

Први задатак био је лавиринт, након чега је уследила прва слагалица. Након решена оба задатка, сваки тим добијао је по један број на посебној цедуљи (први део шифре за откључавање собе). Трећи задатак било је повезивање глава животиња са одговарајућим реповима, након чега су деца добила другу, мало тежу слагалицу. Након решена оба задатка, деца поново добијају један број као део шифре. Пети задатак односио се на уочавање сличности и разлика и, у складу са тим, проналажење две идентичне илустрације. Након овог задатка деца су добила трећи број – трећи део шифре. Шести задатак био је танграм. Деца су добила три листића са фигурама које је требало сложити (зец, кућа, лабуд). Након сложене све три фигуре, деца су добијала четврти, последњи део шифре. Последњи задатак састојао се у проналажењу праве комбинације добијених бројева, односно формирању шифре којом ће се врата „откључатиˮ.

Када су деца успела да саставе шифру од датих бројева, време је заустављено и приказан им је снимак ватромета како би прославили успех. За ову активност предвиђено је трајање од 45 минута, али је први тим деце успео да реши све задатке након 39 минута, те је тада време и заустављено. Деца су била одушевљена активношћу, током целе игре била су активна и сарађивала у оквиру својих тимова. Након завршене игре, деца су питала када ћемо поново организовати „Escape room” јер им је било веома занимљиво.