„СРНА“ ДЕЧЈА НЕДЕЉА

Дечја недеља у вртићу „Срна“ 5.10.2020 – 9.10.2020.

Поводом Дечје недеље, а у складу са темом „Подељена срећа два пута је већа“, у недељи од 5.10. до 9.10.2020. организовали смо различите облике активности. Пратећи програм овогодишње Дечје недеље организовали смо колективне спортске и покретне игре, разноврсне едукативне активности, као и активности за подстицање заједништва, толеранције и развијање позитивног и одговорног односа према животној средини. Међу организованим активностима нашле су се традиционалне покретне игре: „Арјачкиње барјачкиње“, „Иде маца око тебе“, „Између две ватре“… и спортови: мали фудбал, куглање, скок у вис…

Током ове недеље деца су заједно са васпитачима „угостила“ једног јежа дајући му име Јежурко и „послала“ срећу другој деци користећи разгледнице које су самостално израдила, уз маркице које носе мото овогодишње Дечје недеље. Поред тога, деца су са родитељима креирала плакате на тему „Природа и ја као друга два“, писала „тајне“ поруке у глини, креирала геометријске и друге облике од разнобојних дрвених штапића, изучавала изглед и текстуру лишћа, правила колевке за пужеве од орахове љуске, креирала слагалицу групе на тему „Међусобно различити, а ипак савршено уклопљени“ и још много тога.

Разноврсне активности организоване током Дечје недеље имале су за циљ подстицање сарадње и толеранције међу децом, формирање навике за бављење спортом и развој тимског духа, затим развијање критичког и логичко-математичког мишљења, подстицање креативности, радозналости и жеље за стицањем нових знања, као и развијање позитивног односа према природи и потребе за њеним очувањем.

Деца су активно учествовала у свим организованим активностима, постављала питања и трагала за одговорима, играла се и кроз игру учила.