ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2020.

Дани европске баштине 2020. „ Наслеђе и образовање – Знање за будућност…“

ПУ „11.април“ се традиционално прикључује обележавању манифестације „Дани европске баштине“, трудећи се да активностима, примереним предшколском узрасту, укаже деци на значај познавања и очувања културног, историјског и природног наслеђа наше земље, као и наслеђа осталих народа са евопских простора.
Ове године, инспирисали смо се идејом да је једно од најважнијих знања за живот управо оно које нас подучава како да живимо и напредујемо у складу са природом и сачувамо планету за будуће генерације. Сви сасдржаји везани за манифестацију одвијаће се у просторима вртића и њиховом непосредном окружењу, у периоду од 21.септембра. до 3.октобра 2020. године и укључиваће децу, васпитаче, стручне сараднике и родитеље, под мотом:„Учимо од природе – размисли, научи, покажи…“
Активности смо осмислили као врсту замишљеног дијалога са природом у коме ће деца, кроз игру и истраживања, бити у прилици да извагају шта је све добро, лепо и корисно човек смислио и направио од праисторије до данас, а шта је оно због чега би се природа озбиљно успротивила, да смо могли да је питамо.
Припремили смо:
Игре без струје, Игре на отвореном родитеља, деце и васпитача, које су играле генерације деце кроз време у школском и предшколском узрасту.(„Царе, царе, говедаре“, школице, ластиш, пиљци…) „Добар друг у дружењу са природом“ „Изложба фотографија предела очуване природе на простору Србије, које су деца посетила са својим родитељима. „Сачувајте планету за нас“ Изложба фотографија са примерима лошег односа према природи из блиског окружења заједно са дечијим радовима (цртежима, порукама, стриповима) на тему екологије.„Времеплов“ активности деце и васпитача на тему: Да имамо времеплов, шта бисмо понели у прошлост и шта бисмо могли да научимо од људи у старим временима, а чему бисмо ми њих могли да подучимо и шта је све добро, лепо и корисно човек смислио и направио кроз историју, а шта и није била тако добра идеја.
„Учим и подучавам и како се чува и воли свој град“ Анимирање суграђана и подизање свести о важности бриге за средину у којој живимо уз помоћ постера и порука чији су аутори деца.