„СРНА“ – ЦЕНТРИ ЗА ИГРУ И ИСТРАЖИВАЊЕ

Преструктурирање централног хола вртића „Срна“

У корак са Новим основама програма предшколског васпитања и образовања креирани су нови центри за игру и истраживање у централном холу вртића. Центри су обогаћени разноврсним дидактичким средствима која су израђена од природних (жиреви, кестење, ораси, макароне, каменчићи…) и рециклираних материјала (картонске ролне и кутије, канап, пластичне чаше и чепови, сламчице…). Васпитачи вртића „Срна“ креирали су ова еколошка средства у циљу подстицања развоја еколошке свести и позитивног односа према природи код деце предшколског узраста.
Средства су креирана тако да код деце подстичу развој фине моторике, координације покрета, спретности, музичког слуха и осећаја за ритам, као и развој логичко-математичког мишљења. Центри су осмишљени како за рад са децом, тако и за укључивање родитеља током свакодневних ситуација и активности у вртићу.
Приликом игре у новим центрима у холу вртића, дечја искуства била су позитивна. Деца су се дуго задржавала у сваком центру играјући се, истражујући и сарађујући. Након игре била су препуна утисака које су при одласку из вртића нестрпљиво поделила са родитељима.