„ДРАГАН ЛАКОВИЋ“ ЈАСЛИЦЕ – РАДОСТ ПИСАМА

ПОШТАР – јаслице „Драган Лаковић“

Савременом детету, у ери електронске поште, писање и примање писама је скоро заборављена вредност. Колика је радост ишчекивања поштара и слање писама, деци су поново откриле васпитачице старије јаслене групе Маријана Александрић и Данијела Мировић кроз реализацију низа активности током децембра месеца у оквиру пројекта групе „Занимања људи“, у децембру посвећено занимању поштар.

Сваки кутак у простору собе и хола био је посвећен овом занимању. У поштанском сандучету испред собе деца су свакодневно остављала писма за своје родитеље и једни за друге. Писма и поруке у њима су настајале спонтано, по жељи детета или родитеља који су својој деци писали топла писма. Испред собе је био и кутак са дводелним слагалицама писма, поштара, поштанске маркице, поштанског сандучета.

27.12.2019. године, групу је посетио и поштар. Чика Данило, нашао се у улози поштара брижљиво одабравши своју униформу. Деца су лако препознала да је чика Данило поштар јер су се са обележјима овог занимања упознавали кроз игру са реалним предметима у соби (печат, коверта, поштарска торба и капа), и кроз мноштво визуелних средстава, постера са реалним сликама. Потом су и сами ушли у улогу поштара носећи кроз јаслице новогодишње и божићне честитке другарима и васпитачицама.

Овако садржајну обраду овог занимања кроз игру обогатили су родитељи доносећи постере, реалне предмете, пишући писма и надасве играјући се са својим дететом и у породичном окружењу. Да је све тако говори и да јутарњи полазак у јаслице и стављање капе на главу није више јер капа штити од ветра и и зиме већ „такву носи поштар“.