„ДРАГАН ЛАКОВИЋ“ – ЧАЈАНКА

„Чајанка“ у јаслицама „Драган Лаковић“
Деца свет упознају путем различитих чула. Мултисензорне информације које примају заједнички пружају комплетан доживљај. При сипању чаја у шољу деца виде млаз лагано обојене течности која се пуши, чују звук претакања, шаком осећају како шоља постаје све топлија, у ваздуху могу да намиришу препознатљив мирис, а током првог гутљаја и укус, односно, арому чаја.
Чајеви су напици са мноштво лековитих својстава које уобичајено пијемо када смо болесни. Али, чајеви су много више од тога. Ритуал припреме и испијање чајева у многим земљама света, посебно у земљама постојбинама чаја, су посебни тренуци који окупљају породице и пријатеље.
Ове чаробне тренутке поделили су деца, родитељи и запослени у јаслицама „Драган Лаковић“, пружајући деци искуство препознавања мириса биљка и воћа од којих се справљају чајеви у интерактивном кутку у холу, где су родитељи доносили кесице чаја, уз визуелну илустрацију биљке или воћа чаја коју су донели у кутак, а потом смо их заједнички увели и у свет чула укуса кроз „Чајанку“ која је одржана у свим старијим јасленим групама, 27.11.2018. године.
Пажљиво је изабран прибор у којем се служио чај. Настојали смо да то буде посебно искуство децу, односно да чај буде послужен у што реалнијим предметима – керамичке шољице и тацне, чајници, или сетови за чај посебно дизајниран за децу. Са децом смо заједнички припремали чај користећи и уобичајени прибор и материјале од којих се припрема чај (цедиљке за лимун, цедиљке за чај у рефузи) и уживали у опуштеним тренуцима и разговору.