АНА ИВАНОВИЋ ПОСЕТИЛА ВРТИЋ „ПЧЕЛИЦА“

Национална амбасадорка УНИЦЕФ-а у Србији, тенисерка Ана Ивановић, посетила је данас вртић „Пчелица“ на Новом Београду, у којем УНИЦЕФ, заједно са запосленима ове предшколске установе, ради на унапређењу праксе, и развоју нових и модерних приступа са децом са сметњама у развоју.

Ана се играла са децом која су јој показивала нове вештине које су стекли, разговарала са васпитачима и васпитачицама и није крила задовољство што је свој боравак у Београду искористила да пренесе поруке о важности учења у најранијем детињству.

„Срећна сам да видим децу којој се пружа подршка да се заједно играју и да на креативан начин искажу своје вештине. Предшколско васпитање је веома важно за свако дете. Вртић је место у којем деца уче да буду део групе, где могу да добију стручну подршку и подстицај за даљи напредак у животу и доживотно учење. Да би дете могло да учи и развија своје потенцијале, потребно му је окружење у којем се осећа сигурно, вољено, и прихваћено, где га подстичу и где може да ангажује своје снаге. Ово је важно за свако дете, а посебно за децу која одрастају у нестимулативном окружењу или су изложена различитим ризицима“, изјавила је Ана Ивановић након посете.

„УНИЦЕФ” подржава развој модерне праксе за инклузију у предшколском васпитању и образовању кроз јачање компетенција запослених у предшколским установама да знају да препознају и пруже одговарајућу подршку деци у њиховом вршњачком окружењу. Наш рад је усмерен на повећање обухвата, побољшање квалитета предшколских програма и проширење понуде предшколских установа, посебно у местима где је приступ предшколским програмима ограничен – у малим, сеоским и сиромашним срединама. Радимо и на унапређивању система друштвене бриге о деци и предшколског васпитања и образовања на локалном нивоу, на унапређивању квалитета и инклузивности васпитно-образовне праксе, као и на унапређивању регулаторног оквира и омогућавању јасног и кохерентног оквира за развој васпитно-образовне праксе“, изјавила је Тања Ранковић, руководитељка програма образовања УНИЦЕФ-а у Србији.

„Јако нам је драго што смо имали прилику да данас угостимо Ану. Деца су била одушевљена што су се дружила са омиљеном спортискињом која им се прикључила на ликовној радионици где су правили новогодишње украсе и честитке. Ана је унела освежење у наш рад. Ово је радионица у оквиру нашег програма ,Заједништво и снага’. Уживали су игрању, сликању и певању са њом“, изјавила је Јелена Тршић Стајић, помоћница директора за васпитно образовни рад Предшколске установе „11. април“ која је укључена у пројекат УНИЦЕФ-а за унапређење квалитета предшколског васпитања и образовања за сву децу. Ову установу чини 38 објеката на Новом Београду и похађа је 8000 деце.