Манифестације наше установе

ЈЕСЕЊИ И ПРОЛЕЋНИ КАРНЕВАЛ

Јесењи и Пролећни карневал су манифестације у оквиру  пројекта Родно дрво који се традиционално одржава већ четири године уназад.Тада се у свим објектима наше Установе током радне седмице организују радионице са децом, родитељима и васпитачима. Креативни продукти, овде настали – костими, музичко, драмско  и ликовно стваралаштво – презентују се на карневалу. Реализују се у октобару и мај сваке године. Циљ оваквих манифестација је укључивање родитеља у васпитно обазовни процес, транспарентност у раду, развијње креативости, самопоштовања и емоционалне стабилности код деце.

Из године у годину на овај начин Установа ставља дете у позицију активног учесника у животу друштвене заједнице, промовишући партнерски однос породице и вртића као кључних елемената подстицања дечијег развоја.

ИЗЛЕТИ

Користећи богатство природног и друштвеног окружења, Установа  сваке радне године  организује излете за децу у граду и његовој околини, у оквиру пројекта „Мој Београд“ са циљем богаћења дететовог искуства и усвајања вредности културе свога града .

Пратећи актуелне догађаје из ближег и ширег окружења, наша деца дају свој допринос учешћем на  манифестацијама организованим на нивоу непосредног и ширег окружења.

Негујући овакав облик рада подстчемо развој радозналости и истраживачког духа детета, промовишемо здрав начин живота, развој еколошке свести, спортског духа, сарадње и кооперације, негујемо позитиван однос и осећање припадности.

Излети на Аду Циганлију, који се сваке године организују у октобру месецу, имају за циљ промовисање позитивних облика понашања, еколошке свести, сарадње и кооперације као и спортског духа. Тако сваког октобра, деца вртића Новог Београда формирају еколошке патроле, ликовне радионице, али и квалификационе утакмице у малом фудбалу у коме учествују екипе свих новобеоградских вртића.

Излетом на Аду Циганлију у јулу месецу 2008.године у организацији Српског олимпијског комитета, а под покровитељством Скупштине Града Београда и Секретаријата за социјалну и дечју заштиту, кроз спортске радионице направили смо корак ка приближавању  идеје олимпизма деци. У сусрет  светској Олимпијади, спортским радионицама било је обухваћено 520-оро деце наше Установе.

У оквиру Дана европске баштине, а у нашој организацији, у октобру 2008.год. 100 предшколаца имало је прилику да кроз боравак на Калемегдану и посету Природњачком музеју, уоче везу између наше и европске културе, а кроз боравак 50 малишана у Комплексу Белог двора богатство наше традиције као дела Европског културног наслеђа.

СПОРТСКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Традицоналне манифестације „Турнир у малом фудбалу“(октобар) и „Атлетски митинг“ (новембар) су четири године уназад прилика да мали спортисти постигну своје прве велике резултате, уз подршку еминентних стручњака из области спорта. Значај ове манифестације превазилази такмичарске оквире. Промовисање здравог начина живота, спорта, спортског духа на најранијем узрасту, у овом обиму је нешто потпуно ново, са дугорочним позитивним ефектима за све учеснике. Повезивање различитих сегмента друштвене заједнице свакако представља добар пример за стварање подстицајних услова за животи раст.

„Фудбалском турниру новобеоградских предшколаца“ претходе квалификационе утакмице у којима учествују сви предшколци новобеоградских вртића. Такмичење се одвија према унапред утврђеним правилима. Екипу чини по 10-оро  деце старијег и предшколског узраста из сваког објекта. Осам екипа финалиста дечака и две екипе девојчица (у ревијалном делу) огледа се у финалном надметању у задњој недељи октобра. Подршку пружају  организовани Клубови навијача које предводе родитељи, који на радионицама у вртићима праве транспаренте и спортске реквизите за навијање. Целокупан догађај представља не само спортско надметање, већ и пријатно дружење.

„Атлетски митинг новобеоградских предшколаца“ представља јединствену манифестацију овог типа на нивоу Републике. Њему предходе вишемесечне припремне активности на нивоу објеката Установе, кроз контиуирани рад из области здравствено-телесног развоја детета. Пратећи индивидуални и групни напредак деце у области атлетских дисциплина, формирају се  тимови од 11 малишана (девојчица и дечака) који представљају екипу сваког објекта. У новембру 2008., трећу годину за редом 28 екипа свечаним дефилеом у Хали спортова на Новом Београду, започиње спортско надметање у три атлетске дисциплине (скок у даљ, трчање са препонама и мини крос). У првом делу (полуфиналном такмичењу) учествују све екипе. Шест најуспешније пласираних екипа у финалном делу надмеће се за једно од прва три места. Свих 310 малишана – учесника без обзира на пласман екипе, добија дипломе, медаље и пригодне поклоне од стране наше Установе као награду за уложени труд и учествовање, као подстицај за даљи рад у области спорта. И овој манифестацији предходе организоване радионице деце родитеља и васпитача – навијача, који својом бројношћу (3500-4000) и навијањем чине овај догађај  јединственим.

Еминентни стручњаци и организације из области спорта (Драгослав Шекуларац, Душан Савић, Слободан Бранковић, Атлетски савез Новог Београда, Атлетски савез Србије) као пријатељи Установе, дали су подршку овим спортским манифестацијама промовисањем здравог начина живота, спорта и спортског духа. Овакав приступ је нешто потпуно ново у раду са децом овог узраста у оквиру предшколске делатности, а са дугорочним позитивним ефектима за све учеснике.

Три године за редом деца, представници наше Установе, освајају прво место на „Београдском дечијем маратону“, као и запажене резултате на осталим градским такмичењима.

ДАРОВАЊЕ И АУКЦИЈА ДЕЧИJИХ РАДОВА

„Пројекат Даровање“ сваке године само у нашој Установи се одвија кроз манифестације „Аукција“ и „Улица даровања“. Посебан циљ ових  манифестација хуманитарно едукативног карактера је прикупљање материјалних средстава за унапред постављен хумани циљ. Креативним дечијим изражавањем током године осликава се богатсво дечије маште и добијају предмети који  су својом аутентичношћу добили своје место као експонати на Аукцији дечијих радова. .

Кроз заједничке радионице деце, родитеља и васпитача настаје право богатство маште (честитке, украси, украсни предмети, поруке даровања). „ДАРОВАЊе“ јесте сварање услова за заједничку  делатност деце и одраслих и хуманије односе, кроз различите облике дечијег ствралачког израза. Циљ манифестације и стваралачких радионица је: развијање слободног стваралачког израза деце,- развијање осетљивости за потребе других, развијање свести о друштвено-корисном раду код деце, развијање дечије позитивне слике о себи, развијање добрих модела заједничке делатности деце и одраслих.

Предшколска Установа «11. април» је од пре четири године (2005) промовисала јединствени пројекат под називом „Даровање“. Оно има за циљ развијање интерактивних и интегративних односа међу децом у оквиру друштвене заједнице, осетљивости за потребе других, толеранцију и поштовање различитости, а све  кроз презентацију дечијег стваралаштва. Пројекат се реализује кроз манифестације «Аукција дечијих радова» и „Улица даровања“. Пројекат „Даровање“ обухвата сву децу, родитеље и запослени у Предшколској установи „11. април“, дајући тако свој допринос целокупном догађању.

Посебан циљ ових  манифестација је хуманитарно едукативног карактера са унапред постављеним хуманитарним циљем (прикупљање средстава за децу са Института за мајку и дете др „Вукан Чупић“, за опремање простора за децу развојних група вртића „Пчелица“; за децу оболелу од АИДС-а) који се реализује кроз израду и продају дечијих радова насталих на заједничким радионицама деце, родитеља и васпитача.

Креативним дечијим изразом настају предмети који својом аутентичношћу заслужују место  експоната  на „Аукцији дечијих радова“, која се традицијонално     сваке године  одржава у месецу децембру.

Ове године Аукција је одржана под називом  „Двориште наше куће“  и покровитељством Општине Нови Београд, а у пословном простору Airport city. Том приликом прикупљена су значајна средства за уређења дворишта вртића, чиме ће се постићи циљ, да она постану парк игралишта свих житеља Новог Београда.

Манифестација „Улица даровања“ се сваке године одржава у улици Шпанских бораца на Новом Београду. За ту прилику улица се затвара за саобраћај и постаје место излагања и продаје заједничких радова деце, родитеља и васпитача. Улица постаје место где се смењују дечији смех, песма и добра осећања  хиљада малишана наше Установе у пратњи родитеља.  За тезгама се смењују «дежурни» малишани- дароваоци из сваког објекта- њих око 1200. Још толико малишана украшава велику и мале јелке уз помоћ другара гостију из других установа. На овај начин прикупљена су до сада значајна средства за наведене хуманитарне циљеве, креирајући пријатније окружење за живљење.

Важно је нагласити да реализација пројекта „Даровање“ представља препознатљивост рада  ПУ “11. април“ којом смо скренули пажњу  на значај предшколског васпитања  и образовања  у друштву уопште. Ова манифестација постаје место окупљања не само деце, родитеља, запослених ПУ „11. април“, већ свих грађана Новог Београда

ЛУТКАЛИШТЕ

Ослањајући се на неограничене могућности дечијег стваралачког потенцијала у области драмског изражавања од пре пет (2005) година настало је и развијало се „Луткалиште“. Самом «Луткалишту» сваке године у нашој Установи предходили су кораци формирања доброг тима на основу интересовања и спосбности, формирање „Ликовне радионице“ у којој се праве сцена и костими за драмско стваралаштво. Деца су на радионицама са посебном посвећеношћу преузимала улоге, што је допринело вишем нивоу стваралаштва и разумевању апстрактних садржаја. Наглашавамо да је представа „Додир Малог принца“, деце вртића „Изворчић“ гостовала у „Руском дому“ поводом дечијег фестивала „Позоришне дашчице“ Предшколске установе „Дечији дани“, Стари град.

Кроз протекло време, од представе у вртићу до презентације у малој сали «Сава центра», «Луткалиште» је задржавајући свој основни циљ, постало фестивал дечијег стваралаштва градског карактера . Ове године поред 19 представа произашлих као резултат  процеса  рада на пољу драмског стваралаштва детета у  нашим објектима, на позорници «Сава  центра» представила су се, као гости  деца и васпитачи Предшколских установа  Младеновца, Врачара, Сопота, Старог Града, Вождовца, Звездаре и Палилуле   и ОШ “Иван Гундулић“.

АПРИЛСКИ ДАНИ  РАДОВАЊА, СУСРЕТАЊА И ДАРОВАЊА

Априлски дани  радовања, сусретања и даровања, у оквиру Дана ПУ „11. април“ се обележавају кроз „Дан Установе“, Славу Установе Цвети и манифестацију „Чуваркућа“. Негујући традиционалне вредности обележавамо традиционалне празнике – Ускрс, славу Установе Цвети- где традиционалним обичајима присуствују деца, родитељи, комшије…Смотра дечијег стваралаштва „Чуваркућа“ је прилика за неговање заједништва, сарадњу са широм друштвеном заједницом и промовисање делатности. Кроз овај облик манифестације развијамо осетљивост локалне средине према деци предшколског узраста, њиховим посебностима и потребама.

Радост празника дели сe са људима из нашег окружења на платоу испред Општине Нови Београд, на којој учествују деца, родитељи и запослени у Установи.

Слава предшколске установе Цвети обележава се сваке године свечаном литургијом у Храму Св. Димитрија. 

У оквиру обележавања Дана Установе, пројекат “Априлски дани” између осталог реализују се и као размена активности, за све заинтересоване госте, које приказују садржаје из Акционих планова вртића. Активности се оквирно приказују од 1. до 10. априла и посвећене су Природи, Стваралаштву, Спорту и Шали. 

Јачањем  интегративног односа Предшколске установе и локалне заједнице, развијањем  сензибилитета локалне средине према деци предшколског узраста, њиховим посебностима и потребама,   доприносимо  подизању нивоа и квалитета живота у заједници и  поштовању традиције.

ШАХОВСКИ ТУРНИР

Препознавши шах не само као друштвену игру у којој се уче правила већ и живот, развио се програм „Седам у један“ који је даљим развијањем настао „Шаховски турнир“ новобеоградских предшколаца. Овај пројекат има за циљ развијање виших облика мишљења и облика понашања код деце. Уз шах се дружимо са децом са других београдских општина. Озбиљност целој манифестацији дала је подршка Шаховског савеза Србије.

У мају 2009. у сарадњи са Шаховским савезом Србије организовали смо и успешно реализовали “Трећу шаховску олимпијаду”. Учешће је узело 68-оро деце из свих наших вртића и гостујућих установа. У припреми за трећи  шаховски турнир  и ове године су претходиле континуиране припремне активности у васпитним групама и од детета из породице – дете своје знање игре шаха из породице доноси у вртић и иницира и мотивише осталу децу и васпитача.