„СРНА“- Пројекат “Кристална пећина”

У периоду од 15.10.2021 – 30.12.2021. у предшколској групи вртића “Срна” реализован је пројекат под називом “Кристална пећина”. Пројекат је започео када је дечак Т. В. донео у вртић кристал у камену (геода) што је осталу децу заинтригирало, те су се окупила око њега питајући се шта је то, одакле је, како је настало, чему служи… Деца су испитивала донети кристал различитим чулима и постављала питања која смо бележили и користили у планирању пројекта и осмишљавању адекватне провокације.

Почетна провокација је била у виду потраге за благом, при чему су деца трагала за састојцима за експеримент кристализације плавог камена. Помоћу овог експеримента успели смо да направимо предиван, плави кристал који је децу подстакао на даље промишљање и истраживање.

На основу закључака поједине деце да се кристали често налазе у пећинама, пожелели смо да сазнамо више о пећинама, њиховој унутрашњости, спољашњости, настанку. Пећине смо истраживали користећи енциклопедије које су доносила деца и васпитачи, затим видео-снимке и фотографије, али и интерактивне постере који су нам пружали прилику за виртуелну посету одређеним пећинама.

У току пројекта упознавали смо се са различитим пећинама, са сталактитима и сталагмитима, креирали смо своје пећине, обогатили простор собе великом пећином за игру и истраживање; имали смо прилику да решавајући математичке и логичке задатке “прођемо кроз гусарску пећину” и сакупимо “гусарско благо”, да се упознамо са животом пећинских људи и праисторијских животиња, да направимо варнице ударајући кременом о кремен…У дворишту вртића проналазили смо ,,фосиле”, правили пећине од снега, користили лупе за истраживање простора око себе, били археолози…

Током посете Народном музеју, видели смо поставку која се односи на период праисторије. Том приликом подстицали смо децу на размишљање, а она су путем асоцијација доносила претпоставке, а потом и закључке о намени одређених предмета, значењу појединих статуа и фигура.

Прослава пројекта је организована у облику кратке представе испуњене скечевима и “пећинским плесом”, те смо другарима из других васпитних група могли да прикажемо шта смо све током пројекта сазнали.

Пројекат ,,Кристална пећина” омогућио нам је да стекнемо нова знања и искуства, да промишљамо, сарађујемо, истражујемо и што је најважније, играмо се.