УЧЕШЋЕ ПУ „11. АПРИЛ“ У ПРОЈЕКТУ БЕЗБЕДАН ИНТЕРНЕТ ЗА ЦЕЛУ ПОРОДИЦУ

Прешколска установа „11. април“ је у април месецу 2018. се укључила у реализацију пројекта Безбедан интернет за целу породицу.
Пројекат Безбедан интернет за целу породицу спроводи УНИЦЕФ у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Ужичким центром за права детета, уз подршку компаније Теленор.
Пројекат ће се реализовати у пет градова (Нови Београд, Нови Сад, Крагујевац, Ниш и Ужице) у пет предшколских установа и основних школа.
Двадесет васпитача ПУ „11. април“ је прошло обуку „Деца и интернет – паметно од почетка“, 22. и 23. септембра. Након обуке, током октобра, новембра и децембра васпитачи ће реализовати 4 радионице за родитеље и 7 радионица за децу. Пројекат ће се реализовати у вртићима Сунце, Милева Марић Ајнштајн, Врабац, Бисер, Бамби, Лептирић, Изворчић, Звончићи, Ластавица, Наша радост, Драган Лаковић.
● Програм има за циљ да осигура укључивање родитеља у васпитање деце о дигиталној безбедности и обезбеди да родитељи стекну знање како би могли адекватно да разговарају и саветују децу о дигиталној писмености и заштити од ризика на интернету.
● Родитељи имају важну улогу у пружању благовремене и адекватне подршке деци о томе како да правилно користе интернет. Уједно, присутан је низакниво дигиталне писмености и мањка компетенција родитеља да помогну деци у заштити од ризика на интернету.
● Док су постојећи програми и иницијативе за подизање свести допринеле јачању капацитета професионалаца у различитим секторима, родитељи су остали недовољно укључени. Претходне иницијативе су биле углавном окренуте ка деци школског узраста (старијих разреда и адолесцената), а много мање предшколцима и деци млађих разреда, док пракса показује да деца почињу да користеинтернет у све ранијем узрасту.
● Програм такође има за циљ да допринесе јачању образовног система кроз унапређење знања учитеља и васпитача како би се осигурала одрживост програма.
● Заштита деце од злоупотребе и експлоатације је обавеза свих нас. Она захтева усаглашене одговоре правосуђа, социјалне заштите, као и образовања, здравља и сектора информационих технологија, организација цивилног друштва и пословног сектора који треба да сарађују на заштити деце.
Деца у све ранијем узрасту почињу са коришћењем дигиталних технологија, показало је истраживање у оквиру пројекта „Безбедан интернет за целу породицу’’, који спроводи УНИЦЕФ уз подршку компаније Теленор у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Ужичким центром за права детета. Са друге стране, значајан број родитеља није довољно упознат са дигиталним уређајима како би умели да децу заштите од могућих злоупотреба.
Важно је да се сви благовремено информишемо и оснажујемо за безбедно коришћење интернета, како бисмо помогли да се обезбеди сигурно и стимулативно окружење које доприноси смањењу изложености наше деце онлајн ризицима.